Százöt év telt el a nagy hagyományokkal rendelkező amerikai abroncsmárka, a General Tire megalapítása óta. Az évfordulót ünneplő céget az Ohio állambeli Akronban alapították, ahol William F. O’Neill és partnere, Winfred E. Fouse elhatározták, hogy kiváló minőségű gumiabroncsok gyártásába kezdenek.

A General Tire 1987 óta a Continental csoport tagja, és globális elismertségnek örvend a 4x4-es abroncsok egyik leginnovatívabb gyártójaként.

 

Idén 105 éves a Continental csoporthoz tartozó General Tire

Az 1910-es évek közepén több mint háromszáz cég foglalkozott abroncsgyártással az Egyesült Államokban. A General Tire alapítói kiváló minőségű, tartós gumiabroncsok gyártásával próbáltak versenytársaik elé kerülni. A vállalat a kezdetektől fogva a teherautókra koncentrált, így gyorsan előállt egy úttörő, nagyméretű légtömlős abronccsal, a General Jumbóval.

Gyors sikerek

A teherautókra akkoriban még tömör gumiabroncsokat szereltek, így a General Tire újítása hamar népszerűvé vált. A márka egy egész országot behálózó lojális, jól képzett és független értékesítői csapat segítségével aratott gyors sikereket. A General Tire fejlesztései hamarosan a személyautókon is megjelentek. A cég az 1920-as évek közepén mutatta be a hagyományos autókra szánt General Balloon Jumbo abroncsokat. Ezek a korábbinál jóval alacsonyabb nyomást igényeltek, így sokkal kényelmesebb utazást tettek lehetővé a márka hagyományos abroncsaival szemben. A General Tire folyamatosan bővítette kínálatát, és hamar megjelent a hosszú élettartamú, defekttűrő Dual Balloon is.

Idén 105 éves a Continental csoporthoz tartozó General Tire

Nemzetközi terjeszkedés

Az 1930-as évek elejére a General Tire a legnagyobb teherautóabroncs-gyártóvá vált az Egyesült Államokban, a légtömlős abroncsok széles palettáját kínálva a vásárlóknak. Ugyanekkor a nemzetközi terjeszkedést is megkezdte a cég, megalapítva a saját tulajdonú mexikói leányvállalatát.

Az 1930-as évek közepén a General Tire fontos megállapodást kötött az International Harversterrel, az egyik legnagyobb kereskedelmi és mezőgazdasági járműveket gyártó amerikai vállalattal. Ennek értelmében a cég gyári szerelésre hagyta jóvá a General Tire abroncsait. Az évtized végére az összes fontos teherautó-gyártóval sikerült megkötni ugyanezt a megállapodást. Az 1940-es években a General Tire többek között új keveréket vezetett be, illetve egy akkoriban csúcstechnológiás üzemmel bővítette gyártókapacitását a texasi Wacóban.

General Tire abroncsok a General Motors autóin

Az 1950-es évek közepére az abroncsgyártó tovább bővítette kínálatát, és elsőszerelésű márkaként jelent meg a személyautó-piacon is, kezdetben a General Motors beszállítójaként. Az abroncsok iránti folyamatos igénynövekedésére reagálva a General Tire jelentős beruházással új üzemeket létesített, illetve megépítette a világ legnagyobb abroncsteszt-pályáját a texasi Uvaldében. A harmadik belföldi üzem 1960-ban nyílt meg a Kentucky állambeli Mayfieldben, ezt 1967-ben az ohiói Bryan, illetve az észak-karolinai Charlotte gyárai követték. A hatodik üzem az illinoisi Mt. Vernonban kezdte meg működését 1973-ban.

Idén 105 éves a Continental csoporthoz tartozó General Tire

A General Tire megújította az iparágat

A General Tire kutatói által szabadalmaztatott fejlesztések több fontos területen is hozzájárultak a gumiabroncs-ipar általános fejlődéséhez, jelentősen javítva a gyártástechnológiát, illetve a teher- és személyautó-abroncsok teljesítményét. Az iparágban való folyamatos növekedés mellett a General Tire új üzletágakkal – repülési- és védelmi ipar, szórakoztatás és műsorszórás, vegyi- és műanyagipar, ipari termékek, teniszlabdagyártás, illetve hotelfejlesztés – bővítette tevékenységét, melyek összefogására 1984-ben új anyacéget alapítottak Gencorp, Inc. néven. A GenCorp, Inc.-en belül a General Tire, Inc. vált felelőssé a globális abroncsgyártásért.

1987-ben a GenCorp igazgatótanácsa sikeresen elhárított egy ellenséges felvásárlási kísérletet, majd komoly átszervezési program végrehajtásába kezdett. Ennek részeként a csoport fő tevékenységi körévé a légi- és űripari, valamint az ipari termékek gyártása vált. A német abroncsgyártó vállalat, a Continental egy átfogó terjeszkedési program részeként 1987. október 30-án vette át a GenCorp abroncsgyártó üzletágát.

Idén 105 éves a Continental csoporthoz tartozó General Tire

A cég 1995-ben Continental General Tire, Inc.-re, majd 2000 májusában Continental Tire North America, Inc.-re változtatta a nevét. A Continental General Tire márkanév alatt továbbra is személy-, illetve teherautó-abroncsokat gyárt. Ezen belül a márka a 4x4-es szegmensben globális elismertségnek örvend, mint az egyik leginnovatívabb, utcai és terep abroncsokat egyaránt kínáló vállalat.

Forrás: conti.de