Mindannyian jól ismerjük azt a várakozással vegyes izgalmat, amit az ADAC (általános német autóklub) nagy gumiabroncs bírálata vált ki. A BHPgumi csapata a hagyományoknak megfelelően idén ősszel is elsőként teszi közzé magyarul a teszteredményeket.

Téli gumiabroncsok 195/65 R15 T

A nagy gumiabroncs mustrán az ADAC 16 gyártó termékét vizsgálta meg 195/65 R15-ös tartományban, T-s sebességindexszel. Bár az eredmények kicsit egyhangúnak minősülnek, azért néhány váratlan meglepetéssel ezúttal is találkozhatunk.

ADAC téli gumi teszt 2017

Idén ugyanis mindössze három tesztjelölt kapja meg az ADAC "jó" minősítését, a kiváló pozíció azonban ezúttal betöltetlen maradt.

Ahogy azt a korábbi évek eredményei alapján már megszoktuk, ha a Continental indul az analízis-sorozaton, akkor meg is nyeri azt, ez most sem volt másképp! A vizsgált méret legjobbikaként került az első helyre. A Contit az Esa Tecar Supergrip 9-es mintázata követi, majd az idei év nagy meglepetéseként a Kleber is felállt a dobogóra, dicséretes eredménnyel.

Az ADAC "megfelelt" ítélete kategóriába ezúttal tizenkét gyártó abroncsa tartozik bele, a Semperit Master Grip-je viszont csak "elégséges" értékelést kapott. Amint az a táblázatból kiderül számunkra, egy elég nagy halmaz kapott hasonló értékelést, ennek ellenére érdemes megvizsgálnunk a részletes értékelést, apró eltérések ugyanis akadhatnak. Miért nem teszteltek több prémium márkát, merül fel bennünk a jogos kérdés?!

A Pirelli és a Bridgestone márkák termékei nem tudtak részt venni az összehasonlító tesztelésben, mivel ezen gyártók idei téli gumi termékei még nem kerültek forgalomba a teszt idején. Így sajnálatos módon ezúttal kimaradtak az analízisből.

Téli gumiabroncsok 215/65 R16 H

A 2017-es téli tesztsorozat részeként az ADAC alapos vizsgálatsorozat alá vetette a kis méretű SUV-k esetében a 215/65 R 16 H méretű 16 abroncs típust. Az ítélet még szigorúbb, mint a kisebb méret esetében volt. Kiváló minősítés ezen méretben sem született.

ADAC téli gumi teszt 2017

Kizárólag a Dunlop Winter Sport5-ös modellje érte el a jó minősítést. Ebben a körben a Continental is csak a 7. helyre futott be. 14 közép és prémium kategóriás gyártó abroncsa kapott “megfelelt” értékelést. Itt már szerepel a részvételi listán a Pirelli is a Scorpion Winter modelljével, azonban tőlük szokatlan módon, most nem sikerült az élre törni.

A sereghajtó cím ezúttal a Nankang SUV2-es abroncsát illeti, igen gyenge eredménnyel, “hiányos” abroncsnak minősítette az ADAC, ezzel kimerítve a nem felelt meg kategóriát. Ebben az esetben is távol maradt néhány prémium gyártó, mint a Bridgestone és a Semperit.

Az okok itt is hasonlóak voltak, mint a kisebb vizsgált méret esetében: még nem állt rendelkezésre az idei téli szezonra gyártott abroncsuk a teszt sorozat megkezdésekor.

ADAC téli gumi teszt 2017

ADAC téli gumi teszt 2017

Forrás: adac.de