Az EMPREINTE (Lábnyom) projekt, amely a Michelin fenntartható fejlődésbeli törekvéseinek megvalósítására szolgál

A "Minden fenntartható" megközelítés még konkrétabbá tétele érdekében a Michelin elindítja az EMPREINTE projektjét, azaz a “lábnyom” elnevezésű hosszútávú tervezetét. A cél az anyagok újrafeldolgozására illetve biokiszerelésre, és az öko-tervezésre vonatkozó megoldások javaslata.

A Michelin 2021. április 8-án jelentette be azon törekvését, hogy gumijait 2050-re 100% -osan fenntarthatóvá teszi, a bio-hasznosított vagy újrahasznosított anyagok 40% -ának 2030-ig történő integrálásával. Ez reális kihívásnak tűnik a gumiabroncs gyártó részéről.

empreinte 1 jo

Az EMPREINTE projekt tökéletesen illeszkedik a 2030-ra vonatkozó fenntartható stratégiánkba, az emberek, a bolygó és a gazdasági teljesítmény állandó egyensúlyának folyamatos keresésével. Az EMPREINTE projekt célja, hogy továbbra is egyre hatékonyabb termékeket kínáljunk az egyre fenntarthatóbb anyagok integrálásával.”- nyilatkozta Eric-Philippe Vinesse, a Michelin kutatásért és fejlesztésért felelős alelnöke.


A fenntartható mobilitás fő kihívásaival az EMPREINTE projekt két stratégiai piacot céloz meg: az egyéni mobilitást (személygépkocsi gumik) és az áruszállítást (teherautó gumik).

Az 5 éves EMPREINTE projekt 4 kiegészítő kutatási területet, innovációs forrásokat fed le:

  • Anyagok: Új fenntartható anyagok (újrahasznosított és bioalapú, pl. hulladék hasznosításból származó) fejlesztése és gyártási folyamataik;
  • Gumiabroncsok: "fenntartható" demonstrációs abroncsok tervezése és fejlesztése, ehhez új anyagok integrálása, az optimális teljesítményszint garantálása mellett;
  • Összefüggések: A gumiabroncs-használat hatásának optimalizálása a karbantartási megoldások fejlesztésével;
  • Gyártás: A gumiabroncs-gyártási folyamatok optimalizálása az új anyagok által okozott ipari összetettség kezelése érdekében.

empreinte 2


Társadalmi és környezeti kihívás az autóipar számára

Az elsődlegesen célzott gumiabroncs-piacok a személygépkocsik és a nehéz tehergépjárművek piacai, ahol a legnagyobb a tét, mind környezetvédelmi szempontból, mind az autóipar számára. A cél az lesz, hogy fenntarthatóbb anyagokat használjanak fel az abroncsokhoz, kezdetben kis sorozatban, majd nagyobb léptékben, minden sorozatban.

Az EMPREINTE projekt így hozzájárul, hogy a gumiabroncs-ipar fenntarthatóbb anyagokat tudjon a gyártás során alkalmazni, méghozzá minél hamarabb.
Lehetővé teszi az ágazat szereplőinek, hogy megőrizzék pozícióikat a piacokon, amelyek a környezetbarát innovációk terén egyre nagyobb igényeket fogalmaznak meg.

Az újrahasznosítás és a fenntarthatóbb anyagok előállításának párhuzamos fejlesztése nemcsak a gumiabroncs-gyárakat látja el, hanem kiterjeszthető más ipari szektorokra is, ezáltal növelve az EMPREINTE projekt előnyeit.

empreinte 3

Mi a BHPguminál úgy gondoljuk, hogy a környezettudatosság manapság nem csak szükségszerű, de presztízs is, hiszen minden igényes vállalat gondot fordít a környezetvédelmi kérdések megfelelő megoldására és annak kommunikálására.
A fenntartható fejlődés mindannyiunk közös érdeke, így mindenkit arra buzdítunk, hogy vegye ki belőle a saját részét, hiszen a termelés során felhasznált hulladék tárolása és újrahasznosítása, illetve a kész gumitermékek elhasználódása után azok megfelelő elhelyezése, vagy ismételt felhasználása jelenti századunk egyik környezetvédelmi kihívását. Ám ahogy a Michelin példája is mutatja, a 21.századi technológiáknak köszönhetően, ma már erre is van hatékony megoldás.

Forrás:
michelin.com