Elkészült az autósok álom abroncsa, a Bridgestone létrehozta a gumiabroncsok új alapanyagát

A Bridgestone két partnerével (ARLANXEO és a Solvay) létrehozott egy új technológiát, amely a korábbinál tartósabb, egyben környezetkímélő abroncsok gyártását teszi lehetővé.


A fenntartható mobilitás és haladó megoldások terén globális kulcsszereplő a Bridgestone gumiabroncs gyártó. A Techsyn névre keresztelt anyagban kémiailag optimalizált szintetikus kaucsuk és speciális szilika lép molekuláris szintű kapcsolatba egymással. Ez az új, közös fejlesztésű abroncstechnológiai platform egyedülállóan erős és környezetkímélő abroncsok gyártását teszi lehetővé.

bridgestone álom 1


A fenntartható mobilitás új korszakba lép

A TECHSYN-ben kémiailag optimalizált szintetikus kaucsuk és speciális szilika lép molekuláris szintű interakcióba egymással és biztosít kiemelkedő teljesítményt, kompromisszumok nélkül.

A TECHSYN-t alkotó egyes alapanyagokat egymással párhuzamosan fejlesztette ki a három vállalat egy egyedülálló teljesítményt garantáló abroncstechnológiai platform megalkotása érdekében. A TECHSYN segítségével az abroncsok akár 30%-kal jobb kopás hatékonyságot és akár 6%-kal alacsonyabb gördülési ellenállást érhetnek el, mint a hagyományos Bridgestone EMIA4 nyári termékek, és ez nem megy a teljesítmény bármely más területének rovására. Az abroncskopás miatti anyagveszteség csökkentése érdekében a fejlesztők a TECHSYN kidolgozása folyamán mindvégig különös hangsúlyt fektettek a kopásteljesítmény javítására.

Ennek eredményeként a TECHSYN fokozza a vele készült abroncsok fenntartható teljesítményét azáltal, hogy csökkenti a teljes üzemanyag-fogyasztást és CO2-kibocsátást, és javítja a futófelület futásteljesítményét. A TECHSYN tartóssága maximum 30%-kal hosszabbítja meg a vele készült abroncsok tervezett élettartamát, így a végeredmény olyan abroncs lesz, amelyet kevésbé gyakran kell cserélni, ez pedig hosszú távon csökkenti a nyersanyag fogyasztást.

A TECHSYN olyan megoldás, amelynek megalkotásakor elsődleges szempont volt a környezetvédelem, így bemutatása fontos áttörést jelent a Bridgestone folyamatban lévő átalakulásában a fenntartható megoldások vállalatává. A 2050-ig tartó folyamatot a vállalat fenntarthatósági üzleti keretrendszere és egy sor közép- és hosszú távú fenntarthatósági célkitűzés vezérli.

bridgestone álom 2


Három ágazatvezető egyesített szakértelmével

A TECHSYN jó példa arra, hogy mire képes a szoros együttműködés és a szellemileg nyitott megközelítés, hiszen az ágazatvezető Bridgestone, ARLANXEO és Solvay vállalatok jól működő hármas partnerségének eredményeként jött létre. A koncepció megvalósulása, amelyhez mindössze 24 hónap elegendő volt, a három vállalat egyedülálló együttműködésének és egyetértésének, valamint a molekuláris mechanizmusok mélyreható, kombinált ismeretének köszönhető.

A TECHSYN egyedülálló képessége abban rejlik, hogy kiegyensúlyozza az abroncs gördülési ellenállás, kopás és nedves úton való tapadás terén nyújtott teljesítményét, ráadásul a különböző szükségletek kielégítése érdekében még további testreszabásnak is teret enged. Így például a TECHSYN által biztosított kopási előny oly módon is átalakítható, hogy ehelyett az abroncs nedves úton való tapadása legyen jobb. A TECHSYN által nyújtott rugalmasságot a Solvay egyedülálló, haladó szilikafejlesztései, az ARLANXEO újfajta abroncspolimerek fejlesztése, gyártása és szállítása terén felhalmozott szakértelme, valamint a Bridgestone innovatív alapanyagkeverék-technológiája teszi lehetővé.

Kialakítása révén a TECHSYN különféle abroncskategóriák és járművek számára képes biztosítani ezeket az előnyöket, és az általa lehetővé tett páratlan rugalmasságnak köszönhetően a Bridgestone egyéb vezető abroncstechnológiáival is kombinálható. Így például a Bridgestone pehelysúlyú ENLITEN technológiájával együtt alkalmazva lehetővé teszi az abroncs súlyának további csökkentését a teljesítmény fenntartása mellett.

A Bridgestone most a TECHSYN tömeggyártásba való bevezetését készíti elő, különféle abroncskategóriákra és járművekre irányuló tervekkel. A Bridgestone, az ARLANXEO és a Solvay kidolgozott egy technológiai ütemtervet, amelyben a szoros együttműködés alapvető feltétele lesz a TECHSYN révén kirajzolódó mintázat szerinti előrehaladásnak és még hatékonyabb szinergiák kidolgozásának.

A bejelentéshez Laurent Dartoux, a Bridgestone EMIA elnöke és vezérigazgatója a következő kommentárt fűzte:
„Mi a Bridgestone-nál alapvetően hiszünk abban, hogy úttörő innovációkat és a mobilitás jövőjét nem lehet együttműködés nélkül megvalósítani. A partnerség, amelyben a TECHSYN gyökerezik, mára az egyik legkülönlegesebb kapcsolattá vált, amelynek valaha részesei voltunk. Globális kulcsszereplőként a haladó megoldások és a fenntartható mobilitás területén a Bridgestone úgy halad előre, hogy minden cselekedetünk legbelső lényege az innováció és a fenntarthatóság. A TECHSYN-hez hasonló környezetvédelmi indíttatású megoldások kifejlesztése révén jó tempóban haladunk afelé, hogy ezt az ambíciónkat megvalósítsuk.”


Forrás:
bridgestone.hu