Intelligens abroncsfigyelő rendszert fejleszt a Microsoft és a Bridgestone

A világon először fejlesztenek olyan monitoring rendszert, ami valós időben tudja figyelni az abroncs sérüléseket.

Az anroncssérülések elég komoly, mintegy 30%-ban felelősek a műszaki hibák miatt bekövetkező autóbalesetek okozásában. (2018-as felmérés, Nagy-Britannia).

kép 1

Az abroncsok, mint a jármű és az út egyetlen érintkezési pontjai óriási fontossággal bírnak, hiszen amíg egy törött ablak, vagy egy kiégett lámpa sem kellemes dolog, a vezetésbe nem szól bele annyira meghatározóan, mint maga az gumi meghibásodása. Na persze ennek is többféle változata van; négy fő kategóriába soroljuk az abroncs problémákat:

- Nem optimális abroncsnyomás
- Elöregedett az abroncs anyaga
- Rendellenes kopás
- Kátyúk, járdaszigetek, úton lévő (és nem odaillő) tárgyak

kép 2

A legtöbb ilyen jellegű meghibásodást manapság egész könnyen és megbízhatóan lehet kezelni. A TPMS, vagyis az abroncsnyomás-figyelő rendszer már 2012 óta létezik, sőt, minden autóba kötelező tartozék is. A rendszeres szervizelés és a szezonális gumicsere elég védelmet tud nyújtani a kopás és az elöregedés okozta sérülésekkel szemben.

Ami kivételt képezett eddig az maga az abroncs sérülése volt, amit leginkább csak manuális vizsgálattal lehetett megállapítani. Amellett, hogy bármikor bekövetkezhet még váratlan helyzet, rosszabb esetben balesetet is okozhat. Azzal, hogy nem következik be a tragédia, még nem oldódott meg az ügy, hiszen a jármű más összetevőire is veszélyt jelenthetnek, például károsíthatják a felfüggesztést, a felniket.

A Bridgestone új abroncsfigyelő rendszere erre a problémára hivatott megoldást nyújtani, hiszen valós időben jelzi a gumiabroncsok sérüléseit. Ez a fejlesztés a Microsoft felhő alapú MCVP keretrendszerét használja. A járműben lévő szenzorok az alapból megtalálható hardver elemekkel együtt gyűjtik az adatokat, az abroncsot és a karkaszt érő hatásokat pedig algoritmusok segítségével figyelik. Ennek segítségével a vezető az adott pillanatban értesül a veszélyről, és megteheti a megfelelő, szükséges intézkedéseket. Hasonló rendszerek kiegészítő hardver beszerelését igénylik.

kép 3

Lehetőségek a rendszerben

És ez még csak nem is az összes lehetőség, ami ebben a rendszerben rejlik. Azon túl, hogy az abroncs sérüléseit figyelő rendszer tájékoztatja a vezetőt a bekövetkezett problémáról, azt is megmutatja mikor és hol történt ez! Ezzel tágabb betekintést nyerhetünk arról, hogy milyenek az útviszonyok, a környező infrastruktúra. Ezek az információk nagyon hasznosak tudnak lenni mind az autósoknak, mind a közútkezelőnek, ugyanis rámutat a kátyúk kialakulására és helyeire. A jövő önvezető autói sokat nyerhetnek a felhő alapú rendszerrel; a közelben haladó autókkal megoszthatják a veszélyekkel kapcsolatos információkat és a felhőben lévő adattárakkal is.

A Bridgestone új abroncsfigyelő rendszere rendelkezésre áll minden járműpark és OEM (eredeti alkatrész beszállító) számára, amely MCVP-t használ. A Microsofttal való partnerség lehetővé teszi a Bridgestone számára, hogy minden fontos OEM partner és flotta igényei szerint tovább tudja fejleszteni ezt a megoldást.

kép 4

A mobilitás jövője?

Az ügyfélközeli megoldások adva vannak az MCVP rendszerben, egy felhő alapú, következetes, digitális felületen. Ebbe tartoznak az infotainment rendszerek, a fejlett navigáció, az önvezetési rendszerek, a telematikai és előrejelző szolgáltatások, valamint az OTA (over-the-air) frissítések.

Az MCVP egy olyan digitális rendszert biztosít a Bridgestone számára, amivel lépéselőnyben lehet a jövőben a riválisokkal szemben. Ennek a rendszernek a segítségével előbb lesz képes az abroncsgyártó integrált mobilitási megoldásokat szállítani ügyfeleinek, akik ki is tudják használni a Mcrosoft Azure felhőszolgáltatás, a mesterséges intelligencia és az Ipar 4.0-ás megoldások előnyeit.

A Microsoft és a Bridgestone együttműködése sok autós számára jelenthet előnyt a jövőben.

Mit tudtunk meg eddig az innovatív figyelő rendszerről?

- Egyedülálló abroncssérülés-figyelő rendszer, amit a Microsoft a Bridgestone-nal kialakított partnerség keretén belül fejlesztettek ki. Az MCVP-t (Microsoft Connected Vehicle Platform), a Microsoft hálózatba kapcsolt járműplatformját használják.
- A műszaki hibák okozta balesetek számának csökkentése és az általános közlekedésbiztonság javítása a célja a rendszernek.
- A Bridgestone nagy lépést tett ezzel az együttműködéssel ahhoz, hogy a fejlett és fenntartható mobilitási megoldásokban globális vezető vállalat legyen.


A közúti közlekedés digitalizációja a Bridgestone kiemelt célja, az iparág vezető vállalataival való együttműködés pedig támogatja a jelenlegi és jövőbeni igényeinket a digitalizáció terén. A Microsofttal kialakított együttműködés révén lehetőségünk nyílik arra, hogy autósok milliói számára biztosítsunk olyan korszerű abroncssérülés-figyelő rendszer, amely biztonságosabb és nyugodtabb autózást tesz lehetővé” - Laurent Dartoux, a Bridgestone EMIA elnök-vezérigazgatója

A Microsoft azért működik együtt mobilitási vállalatokkal, hogy támogassa őket gyártóvállalatból mobilitási szolgáltató vállalattá történő átalakulásában. A Microsoft Connected Vehicle Platformmal segíteni kívánunk ezen vállalatoknak abban, hogy gyorsabban legyenek képesek biztonságos, személyre szabott, integrált mobilitási szolgáltatásokat kifejleszteni. Az MCVP segítségével a Bridgestone olyan abroncssérülés-figyelő rendszert hozott létre, amely nagymértékben növeli a közlekedésbiztonságot, és bizonyítja, hogy az iparágak vezetői vállalatai között létrejött együttműködés új üzleti lehetőségeket teremthet.” - Tara Prakriya, Vezérigazgató

forrás: bridgestone.com