Továbbra is nagy a munkaerőhiány a mérnökök, de egyre erősebben a szakmunkások, sőt a betanított munkások körében is. Az autóipari cégek éles versenyben vannak a munkaerőért, a friss diplomásokért mind a felsőfokú képzésben, mind a szakközépiskolákban” – nyilatkozta Nánássy András, a Continental Automotive Hungary Kft. HR-vezetője a világgazdaság.hu-nak. A téma aktualitását az adja, hogy Magyarországon az egész autóipar, beleértve a szervizeseket is, évek óta a határán van annak, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerőt találjon. A verseny emellett egyre nemzetközibb. Az Y és Z generáció tagjainak nagy része minimum 6–12 hónapot külföldön tölt tanulmányainak során, vagy tanulmányainak végeztével. Ez egy olyan erős trend, amivel nem lehet harcba szállni. A Continental ezzel a helyzettel úgy tudott azonosulni, hogy közvetlenül az iskolai tanulmányok befejeztével külföldi karrierlehetőségeket ajánl, akár azonnali külföldi munkakezdéssel.

Mi tévők legyenek azok a hazai autó/gumiipari vállalkozók, akiknek nincs ehhez hasonló lehetősége és itthon kell megpróbálniuk nyerségesen boldogulni? Hogyan találjanak megfelelő kvalitásokkal rendelkező munkatársakat? Mik lehetnek azok a motivációk, amelyek itthon maradásra ösztönözhetik a jól képzett, fiatal hazai munkaerőt? Van-e potenciál a szakmák közötti átképzésben, vagy a diákmunkában? Írásunkban ezekről fogunk átfogó jelleggel értekezni.

image10

Ha nincs szakképzett munkaerő, képezzük ki mi! - Betanítás gumisoknak.

2015 őszén a kormány átszervezte a a szakképzési rendszert Magyarországon. Kizárólag állami intézményben lehet közpénzből szakmát tanulni. Az ipar kiszolgálása hiányos: Heves megyében, ahol az indiai Apollo Tyres ezerfős gyára megnyitotta kapuit, egyetlen egy gumis szakember (abroncsgyártó, gumiipari technikus vagy ipari gumitermék előállító szakmunkás) képzést sem támogat az állam. Ugyanez a helyzet Szabolcs megyében is, ahol a Michelin üzeme működik. Ott szintén nincs állami támogatás gumisok képzésére. A helyzet ismeretének fényében látjuk, hogy a betanítás költsége önköltséges rendszerben működik, így vagy a tanulni vágyót, vagy a vállalkozót terheli.

1. Amennyiben szervizesként úgy döntünk, hogy saját költségünkre taníttatjuk ki a munkaerőt, a következő lehetőségekkel számolhatunk:

- A munkaügyi központon keresztül számos olyan pályázat elérhető, amellyel támogatáshoz juthat tartós/regisztrált munkanélküli foglalkoztatására és/vagy képzésére. Így az első lépést náluk érdemes megtenni és tájékozódni a lehetőségekről:

http://www.pafi.hu/_pafi/palyazat.nsf/bont-tema-foglalkoztatas?OpenPage

- A gumiabroncs szerelés - javítás végzettség köteles tevékenység, mégha államilag nem is támogatott. Jelenleg a következő lehetőségek vannak hazánkban azok számára, akik ezen a területen kívánnak tanulni, vagy alkalmazottat kitaníttatni:
http://levrik.hu/gumiabroncs-javito/
https://focusoktatas.hu/tanfolyamok/egyeb-kepzes-tanfolyam/gumiabroncs-javito-es-kerekkiegyensulyozo
http://www.oktav.hu/tanfolyam/gumiabroncsjavito_es_kerekkiegyensulyozo_tanfolyam_budapest

A képzések jelentős része hat hónapig tart, díja pedig 160 ezer forint körüli összeg, plusz vizsgaköltség. Megközelítőleg 200.000 Ft-ból képezhető ki a hozzáértő munkaerő. Mérlegelve, hogy ez egy hosszútávú befektetés, ami nem csak a munkaerőhiányt, de a szakember hiány kérdését is megoldja, nem is minősül olyan horribilis kiadásnak, pláne, hogy megtérül. Az az alkalmazott, aki általunk jut egy hiányszakma elsajátításához, hosszútávon elkötelezett és lojális munkaerő lesz.

2. Eljárhatunk másfelől úgy is, hogy felkeressük a szakképző központokat, és a folyamatban lévő OKJ-s gumis tanfolyamon hirdetjük meg az állást. Ebben az esetben is nyugodtak lehetünk a jelentkezők szakértelme felől, továbbá lehetőségünk nyílik nagyobb létszámból kiválasztani a legalkalmasabb kollégát/ kollégákat.

20 tipp hogyan találjon gumis munkatársat

Célcsoport kialakítása

3. Kik lesznek számunkra a legideálisabbak a szervises/gumis munkára?

Napjainkban a trendek affelé mutatnak, hogy könnyebb lelkes, dolgozni vágyó, hűséges, de hozzá nem értő kollégát találni, mint a megfelelő kompetenciákkal rendelkezőt. Erre vonatkozóan tehát a mi javaslatunk is az lenne, hogy keressen a munkára lojális “amatőröket”. Ne ragaszkodjon a fiatal generációkhoz! A középkorú, családos jelöltek alkalmasabbak, hiszen kisebb eséllyel váltanak, illetve távoznak külföldre.

4/1. Végezzen kutatást az interneten, hogy milyen álláshirdetések vannak a szférában, és fogalmazzon meg jobbat és figyelemfelkeltőbbet náluk!

Koncentráltan kell tudnunk felsorakoztatni azokat az érveket, amelyek a mellettünk szóló döntést segítik. Itthoni viszonylatban, ahol a munkáltatók jelentős része nem tud a minimálbérnél magasabb jövedelmet biztosítani, a fejlődési és előrelépési lehetőségekkel kecsegtető álláshirdetés kimagasló prioritással bír.
jobrapido.com/Gumiszerelő Állás, Budapest
www.profession.hu/gumiszerelő állás

4/2. Érdemes azonban az állást keresők között is böngésznünk, hiszen arra is van példa, hogy a nekünk megfelelő ember keres éppen munkát.

Az iranynemetorszag.com oldalán olvasható egy fiatalember hirdetése, aki gumis szakemberként számos hiábavaló próbálkozás után, most Németországban próbálna szerencsét. “Üdvözlet. Lehet még jelentkezni gumiszerelői munkára? Itthon nem nagyon tudok elhelyezkedni és szeretnék már dolgozni. Köszönöm a választ. Gaben”:
https://iranynemetorszag.com/forum/munka-nemetorszagban/8139-gumiszerelo.html

A BHPgumi csapata szerint a legfontosabb, az ilyen helyzetek elkerülése. Ekkora szakemberhiány fennállásakor nem engedhetjük meg, hogy a szakképzett, tapasztalattal rendelkező gumis munkaerő elkeseredésében külföldön próbáljon szerencsét. Elsődleges feladat az itthoni állás nélküli szakemberek felkutatása, hazai munkavállalásra motiválása!

Szerezzen munkatársat Kelet-Magyarországról és a határmenti régiókból

5. A hazai munkaerő-piac mobilizálása:

A hazai üres álláshelyeknek több, mint fele a közép-magyarországi régióban található, az ország hét régiója közül itt a legalacsonyabb a munkaerő-kínálat a kereslet arányában, de Közép-Dunántúlon és Nyugat-Dunántúlon sem sokkal jobb a helyzet. A munkaerő-kereslet arányában a legnagyobb kínálat pedig az észak-alföldi régióban van, ahol 22 munkanélküli jut egy szabad pozícióra, emellett Dél-Alföldön, Észak-Magyarországon és a Dél-Dunántúlon is van még munkaerő-tartalék. A számok szerint tehát bőven akad még bevonható munkaerő az országban, azonban ennek legnagyobb része nem ott él, ahol a leginkább, vagyis a legnagyobb számban szükség volna rá. Mivel a magyar munkavállalók földrajzi mobilitása az országon belül rendkívül alacsony, ezért határozott motivációra van szükség. Egy hazai viszonylatban versenyképes jövedelem, korrekt juttatásokkal és szabadságolási rendszerrel meggyőző tud lenni mindazok számára, akiknek családjuk megélhetése a tét.

20 tipp hogyan találjon gumis munkatársat

20 tipp hogyan találjon gumis munkatársat

6. Amennyiben a magyarországi munkaerő-piacon nem járunk sikerrel, próbálkozhatunk a határok menti régiókban. Beregszász, Erdély, Felvidék és Délvidék területén hatalmas szegénységgel és munkanélküliséggel küzd a magyar lakosság. Ezekről a területekről nagy eséllyel tudunk akár szakképzett kollégát is találni, de legalábbis lelkes dolgozni vágyót.

7. A munkalehetőségen kívül kínáljunk szállást és ellátást is, hogy a jelentkezőnek ne kelljen azon gondolkoznia, hogyan oldja meg a lakhatást, ha elvállalja az állást nálunk. Kiemelkedő szerephez jutnak a bérkiegészítő-juttatások is, mint például az étkeztetés megoldása. Akár étkezési utalványokkal, akár saját magunk által biztosított meleg étellel.

Szervezze át a munkarendet vállalkozásában!

8. Vegyen fel diákmunkást az adminisztrációra, hogy a szakmai munkát a szakembere végezhesse. Így elkerülheti, hogy túlterhelt, de egyidejűleg alulfizetett és elégedetlen alkalmazottai legyenek. A magyar sztenderd ugyanis az, hogy a hatalmas munkaerő-hiány ellenére, a foglalkoztatottak többsége 1.5/2, de az egészségügyben és szociális szférában gyakran 3, 4 ember helyett dolgoznak, egy embernek járó bérért, túlóra fizetése nélkül. Diákokból is lelkiismeretes munkatársak lehetnek, hiszen sokan tanulmányaikat finanszírozzák diákmunkából, így jövedelmük megélhetési kérdés.

9. Vegyen fel diákot és tanítsa be! Szakszerű betanítás mellett a diákokból is megfelelő munkaerő képezhető. Kötetlen munkaidővel nagyobb teherbírásra motiválhatja őket.

10. Az egyszerűbb feladatokat - kevésbé hozzáértő emberekkel végeztesse: ez alatt elsősorban azt értjük, hogy nem kell görcsösen ragaszkodni a szakképzett, vagy diplomás munkaerőhöz. Minden vállalkozásban vannak egyszerűbben elvégezhető, különösebb képzettséget nem igénylő feladatok. A munkanélküliek jelentős része szakképzetlen, így foglalkoztatásuk is bonyolult. A magyar állam jelentős mértékben támogatja a munkahelyeket létrehozó és biztosító vállalkozásokat, gyakran a foglalkoztatottjaik bérét is finanszírozza. Teremtsen ilyen egyszerűbben elvégezhető munkaköröket, vegyen le terhet a szakképzett alkalmazottai válláról és vegyen fel az új kollégákra bértámogatást!

image16

Hol hirdessen?

11. Facebook hirdetés - gumist keresünk meghatározással végezzünk célzott keresést, mind lokális, mind globális téren!

12. Jófogáson álláshirdetés: vegyük számba a legnépszerűbb portálokat ahol a hirdetők és hirdetés keresők találkozhatnak. Napjainkban a Jófogás erre az egyik legalkalmasabb!

13. Facebook - állásos csoportok, zárt csoportok: a közösségi médiában a facebook szerepe mellett nem lehet elmenni. Tulajdonképpen lekörözte a nyomtatott sajtót és a televíziót is, így aki sikeresen akar érvényesülni, az jelen van rajta. Kihasználhatjuk a számos direkt csoport előnyét, amelyek kifejezetten az álláskereső témára szakosodtak:
https://www.facebook.com/PecsAllas
https://www.facebook.com/Állás-Vadász
https://www.facebook.com/groups/250696911703681

14. Ossza meg a megírt hirdetést saját facebook adatlapján és buzdítsa ismerőseit is ugyanerre, hiszen ez a modernkori szájhagyomány útján terjedés.

20 tipp hogyan találjon gumis munkatársat

Bérezések/ béren kívüli juttatások-ösztönzők

Az ösztönzési séma kritikus a cég sikere szempontjából, így azt vállalati szinten tökéletesre kell csiszolni. Vannak tanácsadók, akik egészen messzire merészkednek: "bármelyik szervezet hatékony működésének az alapja a fizetési- és jutalmazási rendszer" - állítják. Persze nem új keletű jelenség ez, már az 1900-as években jelentek meg publikációk arról, hogy a munkavállalók egyetlen dolgot akarnak a munkaadótól: magas fizetést. Sok pszichológiai könyv foglalkozik a motiváció témakörével, a befolyásolásra épülő teóriák sarokköve is az, hogy "a munkavállalók reagálnak az ösztönzésre”. Az ösztönző rendszerek elégtelenségének legfőbb oka az, hogy rengetegen úgy próbálják meg az eredmények elérésére sarkallni a beosztottaikat, hogy a jutalmazást első helyre teszik az ösztönzési rendszer megtervezésekor. Ha ösztönözni szeretné a munkatársait, először a belső elégedettségükről kell gondoskodni. Másodsorban szociális támogatást kell adni a számukra. Egy kiegyensúlyozott ösztönzési rendszerben a külső ösztönzők csak a 3. helyen jutnak szóhoz. A jól működő, valódi üzleti eredményeket hozó rendszerek megalkotói először az első két tényezőt biztosítják, mielőtt a pénzügyi ösztönzőkhöz nyúlnak.

20 tipp hogyan találjon gumis munkatársat

15. Fizessen egy kicsivel többet a jelenlegi csapatnak, hogy elégedettebbek legyenek.

16. Negyedéves jutalék, éves prémium rendszer bevezetésével folyamatos, precíz munkára ösztönözheti alkalmazottait úgy, hogy közben érzik, hogy az elvégzett munkájukért cserébe megbecsülést is kapnak az anyagi juttatáson felül.

17. Egyéb béren kívüli juttatások: a kafetéria rendszer is felettébb ösztönzőleg tud hatni a munkavállalókra. Ahogy azt a korábbiakban már említettük, a legcélszerűbb a hideg/meleg étkezési utalványok, Erzsébet utalványok, esetleg Szép-kártya rendszer bevezetése.

18. A kevesebb sokszor több: Ne becsüljük le a "kis" elismerések erejét. Ha helyes viselkedést tapasztalunk, azonnal adjunk dicséretet vagy jutalmat (ilyenek például a törzs utas programok, vagy a pontgyűjtő kártyák). A kisebb eredmények elérésének vagy a fejlődés azonnali elismerésének kulcsfontosságú szerepe van a motivációs rendszerben.

19. A büntetés is üzenetet küld - és a hiánya is: A büntető eszközök használatának egyik módja az lehet, ha előre figyelmeztetjük a beosztottunkat, hogy milyen negatív konzekvenciái lesznek annak, ha így folytatja. Ekkor még ne büntessünk, csak figyelmeztessünk. Ha változtat, akkor a kellemetlen következmények viselése nélkül sikerült elérni a teljesítmény javulását. Természetesen vannak helyzetek, amikor nincs más hátra, büntetni kell, mert a figyelmeztetés nem volt elegendő.

20. Felelősségtudat és lojalitás kialakítása az alkalmazottakban: Építsünk szociális közösséget! A közösség építését családias hangulatú légkör kialakításával segíthetjük, vagy célokon és értékeken alapuló, a puszta profiton és hatékonyságon túlmutató küldetés megfogalmazásával. A családias légkör kialakítására két lehetőség is kínálkozik: a munkát családias dinamikával szervezzük (kisebb csoportok, közös programok a munkán kívül is, kisebb társalgók, közösségi helyek, humor, névnap-szülinap ünneplése, stb.) vagy a munkavállalók családi életének támogatása (pl.: céges óvoda, rugalmas munkaidő, családi nap, virág családi eseményekre, családtagok alkalmazása, otthoni munkavégzés, stb.) Az ilyen munkáltatók felismerik, hogy az embernek nincs külön munkahelyi és magánélete. A kettő egy és ugyanaz. Éppen ezért törekszenek arra, hogy elmossák a határokat közöttük és támogassák a munkavállalók magánéletét.

20+1: Egyéni gondolkodásmód támogatása: “Az egyén a saját mentális szűrőjével szabadon kapcsolhatja össze, hogy ki ő (identitás), hova tartozik (közösség), mi az ami számít (értékek), mit kellene tenni (cél), hogyan és miért kapcsolódnak össze a dolgok (ideológia).” Olvashatjuk Dr. Dobay Róbert menedzsmentor jótanácsait.

20 tipp hogyan találjon gumis munkatársat

És valóban! Ha lehetővé tesszük munkavállalóink számára, hogy egyéniségüket és személyiségüket megőrizve, sőt, értékesítve végezzék a munkafolyamatokat, rendkívüli eredményeket érhetünk el. Egyfelől alkalmazottaink nem fognak elnyomó nagyhatalomnak érezni minket, nagyobb kedvvel járnak majd dolgozni, sőt, kreatívabbak is lesznek a munkavégzés során!

Bár a magyar munkaerő-piac útvesztőjében nem egyszerű kiigazodni, láthatjuk, hogy jól irányzott stratégiával nincs lehetetlen! A magyar emberek többsége soha el sem gondolkozott volna a külföldi munkavállaláson, ha lett volna más lehetősége. Igaz, a bérek magasabbak, mint itthon, de milyen áron? A család hiánya és a honvágy miatt nem beszélhetünk hosszútávú megoldásról, csak gyors tűzoltásról, hiszen a pénz nem minden. Olyan munkaerő-piaci körülmények kellenek, amiért megéri hazajönni, illetve érdemes itthon maradni. Ezt nekünk, munkáltatóknak kell megteremtenünk a fenti szempontok figyelembe vételével.