Az időjárási viszonyok változásának következtében gondoskodnunk kell a megfelelő abroncsok beszerzéséről, legyen szó téli, nyári vagy négy évszakos gumikról. Mi a különbség a téli és az all season gumiabroncsok között? A gyártók által ajánlott négy évszakos abroncsok, amolyan köztes megoldást jelentenek. Egyik előnye az alacsony költségben rejlik. Olcsóbb megoldás, mintha vennénk egy nyári illetve egy téli abroncs szettet. Viszont ez csak rövid távú megoldás.

A legtöbb eladott új autó vegyes használatú gumikkal van felszerelve. Ha lényegre törően és tömören szeretnénk definiálni az all season abroncsokat, a következőképpen lehetne: minden évszakban használható abroncs, amely nem jó mindenre. A járművezetők gyakran felteszik a kérdést, téli vagy négy évszakos gumiabroncsot vegyenek? A válasz egyszerű és most el is árulom Önöknek.

Mikor érdemes négyévszakos/ all season abroncsokat vásárolni?

All season abroncsot akkor érdemes venni, ha olyan vidéken használja, ahol kevésbé van hideg télen, kevesebb a hó több az eső. Az abroncs profilja közelebb áll a nyári abroncsokéhoz, mint a télihez, nincs túlságosan kihangsúlyozva a futófelülete. Ennek következtében a viselkedésük, hasonlítani fog a nyári abroncsokéra a havon és jégen. Vagyis gyenge indulás, rossz fékezés és kanyarodás. A féktávolság túl hosszú és még az üzemanyag fogyasztást is növelni fogja egy kicsit. Az egyik előnye a négy évszakos abroncsoknak, hogy megtartja az összetételét alacsony hőmérsékletnél, a nyári abroncsokhoz képest, amelyek megkeményednek 0 Celsius fok alatt. A másik előny, hogy nem kell évszakonként cserélni, nem kell gondoskodni a tárolásáról.

Magyarországon változó a téli időjárás, kevesebb a hó viszont gyakori a jég és az ónos eső az utakon, így a téli abroncsok maximális pontszámot kapnak, miközben a vegyes abroncsok maradnak a kevésbé havas utakra. A következtetés az, hogy a négy évszakos abroncsok akkor jók télen, amikor nincs hó vagy jég. Ha az útburkolatot hó takarja, akkor mindenféleképpen szükségünk van a téli gumikra.

tel2

Hogyan ismerjük fel az all seasons abroncsokat? A négy évszakos gumikon fel van tüntetve az M+S vagy M/S jelölés, viszont a hópehely illetve a hegy jelölés hiányzik róla (ez csak téli abroncson található). A négy évszakos abroncsok ára a téli és a nyári gumik ára között mozog. A téli abroncsokat 7 C fok alatt ajánlatos használni, és a bennük lévő szilícium eredményezi az optimális keménységet alacsony hőmérsékletnél. Téli vagy négyévszakos abroncsot használsz?