A Bridgestone Corporation-t, a világ piacvezető gumiabroncs és gumitermék vállalatát, 1931-ben alapította Shojiro Ishibashi. A cég megörökölte alapítója nevét: az „ishi” japánul „követ” jelent, míg a „bashi” japán jelentése „híd”. Bridgestone küldetése a cég alapítása óta változatlan: „Kimagasló minőséggel szolgálni a társadalmat”.

cikk 1901

A 2016-os értékesítési adatok alapján a Bridgestone Corporation a világ legnagyobb gumiabroncs- és gumitermék gyártó vállalata. A Bridgestone rendkívül széles termékportfólióval rendelkezik. Termékköre 84%-át különböző gumiabroncsok alkotják, míg kínálatának fennmaradó 16%-át gépkocsik gumi alkatrészei, ipari gumitermékek, vegyszerek, illetve sporttermékek alkotják.

A vállalat legfrissebb innovációja a Turanza T005, amelyet 25.000 autós bevonásával fejlesztettek ki. Az új Turanza T005 abroncs speciális futófelület kialakításának és egyedi gumikeverékének köszönhetően vizes úton is gyors megállást és jó irányíthatóságot biztosít a gépjárművezetőknek. Az abroncsok méretválasztékának 60%-a a Bridgestone tatabányai üzemében készül, és innen kerül az európai gumiszerviz műhelyekbe és a jelentősebb autógyártókhoz.

cikk 1902

Turanza T005

Esős úton nagy sebességgel előzni, váratlanul felbukkanó mezőgazdasági járművet kikerülni, vagy a járdáról a vizes úttestre lelépő babakocsis anyuka előtt hirtelen vészfékezni a legtöbb autóvezető számára kihívást jelent. Az autósok 43%-a emiatt esőben és vizes úton a kanyarokban való jó irányíthatóságot, valamint a rövid féktávot tartja a gumiabroncsok legfontosabb tulajdonságának. Ennek hátterében az áll, hogy vizes úton, főutakon és autópályákon az előzést, a városi forgalomban pedig a váratlan közlekedési helyzetek elkerülését tekintik a vezetők a legnehezebb és legveszélyesebb forgalmi szituációnak – derült ki a vállalat autósok körében végzett páneurópai felméréséből. Az abroncsok funkcionális tulajdonságai azért egyre fontosabbak a gépjárművezetőknek, mert esőben, különösen az egyre gyakoribb, özönvízszerű esőkben, az autósok mind az autóúton és autópályán, mind pedig a városi közlekedésben több közlekedésbiztonsági kockázattal szembesülnek.

Esőben a városi közlekedés is több kihívást tartogat a lecsökkent látótávolság miatt. A megkérdezett autósok ilyen helyzetekben a hirtelen eléjük lépő gyalogosoktól és gyermekektől, vagy az eléjük kanyarodó kerékpárosoktól tartanak a leginkább, de különösen az eső kezdetén, amikor az útfelület még nyálkás és csúszósabb is, a kanyarodást is nehezebbnek tartják, mint száraz úton.

cikk 1903

A Bridgestone éppen ezért 25.000 európai autóvezető megkérdezésével és az ő igényeinek megfelelően fejlesztette ki legújabb, Magyarországon is gyártott túraabroncsát, a Turanza T005-öt, amely vizes úton is rövidebb féktávolságot és jobb irányíthatóságot biztosít az autóvezetők számára.

Abban, hogy az abroncs vizes útfelületen is jól tapad és jobban irányítható, a Bridgestone több újítása is fontos szerepet játszik.

„A Turanza T005 abroncs futófelületének közepén lévő mintaárok kialakítása optimalizálja az abroncs és az útfelület között lévő folyadék áramlását, a nagyszámú és nyitott vállblokkok pedig könnyebben vezeti el azt.” – mondta Németh Gergely, a Bridgestone Magyarország Kft. műszaki főmunkatársa. „Új megoldás az is, hogy az abroncs futófelületén, az árkok közötti mintaelemek sarkai lekerekítettek, a vállblokkok pedig egymással összekapcsoltak. Ez lehetővé teszi, hogy a minta széle fékezéskor kevésbé deformálódjon, és kevésbé emelkedjen el az útfelülettől, az abroncs így nagyobb felületen érintkezik az úttesttel és rövidebb lesz a féktáv” – teszi hozzá a szakember.

A következő videó részletesen bemutatja a Turanza T005 technológiáját, sajátosságait: https://www.youtube.com/watch?v=RGNZXBdugbs

cikk 1904

A Turanza T005 vizes útfelületen nyújtott jobb tapadásában jelentős szerepet játszik a gumikeverék is. A Bridgestone gyárai közül a világon elsőként a tatabányai gyárba került beépítésre egy olyan új típusú alapanyag előkészítő berendezés, amely az eddigieknél jobb, egyenletesebb minőségű gumi alapanyagot állít elő az abroncsgyártáshoz, így a Turanza T005 abroncsokhoz is.

Az új fejlesztésű Turanza T005 abroncsok több mint 100 különböző méretben érhetőek el, a 14-21 coll mérettartományban. A méretválaszték mintegy 60%-a Magyarországon, a Bridgestone tatabányai gyárában készül, és innen jut el az autósok millióihoz.

A legújabb és legbiztonságosabb Bridgestone gumiabroncsok a BHPgumi kínálatából is elérhetők: https://bhpgumi.hu/autogumi/nyari-gumi/bridgestone-nyarigumi/