A Vision 2030 stratégiai programnak megfelelően a Continental gumiabroncs üzletága április 1-től egy új fenntarthatósági részleggel bővült, lehetővé téve, hogy az autók elengedhetetlen tartozékának környezetkímélőbbé tételére irányuló tevékenységeket egy helyre vonhassák össze.

A Continental az elmúlt években számos fejlesztésbe kezdett a fenntartható fejlődés és a környezettudatosság jegyében. Ilyen például az újrahasznosított ipari korom használata a gumiabroncsaihoz. A világ egyik vezető gumiabroncsgyártója és autóipari beszállítója, a Continental az utóbbi években közösen dolgozott a Pyrolyx-szel a gumiabroncsokból származó ipari korom újrahasznosításán. Az együttműködés célja, hogy lehetővé tegyék az újrahasznosított ipari korom (rCB) felhasználását a különféle gumiabroncsok gyártása során.

Ezenfelül a Continental tervei szerint a pitypangból készült gumiabroncsok 2023-ra már a kereskedésekben lesznek, fontos mérföldkőként a természetes alapanyagú gumiabroncs gyártásban.

Continental környezetbarát 1

A Continental kiemeli, hogy a fenntarthatóságra törekvés már sok éve a vállalati stratégia szerves részét képezi. A fenntarthatósági stratégia négy dologra fókuszál, amik a klímaváltozás elleni küzdelem, a tiszta mobilitás, a körkörös gazdaság, valamint a fenntartható ellátási láncok. A Continental több területen is fejlesztéseket folytat, hogy a jövő abroncsai a gyártás, felhasználás és az újrahasznosítás tekintetében is környezetbarátabbak legyenek.

Continental környezetbarát 2

Újrahasználás és fenntartható alapanyagforrások

A fejlesztések egyike a gumik élettartamának kitolása azok újrafutózása által. A vállalat e célból kezdte el építeni 2013-ban a világon teljesen egyedülállónak számító hannoveri ContiLifeCycle nevű egységét is, ahol ipari léptékben folyhat a gumik újrafutózása.
A Continental továbbá arra törekszik, hogy ne kizárólag csak a trópusokról szerezze be a természetes gumit, hanem a létesítményeihez a lehető legközelebb eső helyről, hogy ezáltal csökkenthesse a szállítással járó szén-dioxid-kibocsátást, valamint elejét vegye az erdőirtásnak. A jövőben a több díjat is nyert Taraxagum projekt keretében épült pitypang ültetvények is természetes gumival fognak szolgálni, amit aztán motorkerékpárok, személyautók és teherautók abroncsaihoz használhatnak fel. Az Urban Taraxagum, motorkerékpárokhoz készült abroncs az első sorozatgyártású gumiabroncs, ami pitypangból származó természetes gumi használatával készül.
A Continental emellett az egyik alapítója a Globális Platform a Fenntartható Természetes Gumiért (Global Platform for Sustainable Natural Rubber – GPSNR) szervezetének, aminek keretében vállalatok, illetve civil szervezetek dolgoznak együtt a természetesgumi-szektor fenntarthatóságának javításán.

Forrás:
conti.de